Mange slags marihøner

Publisert 03.07.2017 09:13, oppdatert 03.07.2017 09:13 - Åshild Skadberg / NTB - tips@stottmedia.no

Mange slags marihøner

Marihøner kan ha striper istedenfor prikker. Og de kan være svarte istedenfor røde. Den vanlige marihøna er bare én av 59 arter som finnes i Norge.

Mange tror at den lille røde billen med sju prikker, marihøna, er noe helt for seg selv. Men slik er det ikke. Den er faktisk medlem i en storfamilie med massevis av arter. I Norge lever 59 av disse artene.

Noen har null prikker, noen har så mye som 24 prikker. Og så finnes det en med striper, og en som er helt svart. Alle 59 kalles marihøner.

Giftige dyr

Mange av marihøne-artene er litt giftige. Men det gjør ikke noe for oss, for vi spiser dem ikke.

Fuglene, derimot, elsker å spiser små biller! Heldigvis har naturen funnet på noe lurt: Mange av marihønene med sterkest farge, er også giftigst.

tc098ade

Foto: NTB.

Fugler er vant til at sterk farge betyr at noe er giftig. Derfor spiser de heller lysebrune og blekrøde marihøner enn de som er knallrøde eller knallgule.

Bladlusens fiende

Vi tenker ofte på marihøner som lykkedyr. Og det som er sikkert, er at folk som dyrker roser eller korn, ofte blir veldig glade for å se marihøner!

Det er fordi marihøner spiser bladlus. Et bladlus-angrep kan ødelegge en hel rosebusk eller en hel kornåker. Men er det nok marihøner på besøk, blir bladlusene spist opp i en fei.

Les også